МАНУЙЛІВСЬКИЙ ЖИТЛОВИЙ РАЙОН
КОНЦЕПЦІЯ ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ

    • ПРОЕКТУВАЛЬНИК:
      Filimonov & Kashirina architects
    • АРХІТЕКТОРИ:
      Сергій Филимонов
      Наталія Каширіна
      Олександр Завацький
      Олександра Жиліна
      Єгор Коляс
      Анна Третяк
      Євгенія Лук’яненко
      Вікторія Нігмадуліна
    • ОРІЄНТОВНІ ПОКАЗНИКИ ЄМНОСТІ ДІЛЯНКИ І РОЗРАХУНКОВІ ПОКАЗНИКИ ІНЖЕНЕРНИХ ПОТРЕБ.
    • Площа ділянки: 41 га.
    • Загальна кількість мешканців:
      13 000 чол.
    • Загальна кількість робочих місць: 12 000 чол.
    • Загальна площа будівель і споруд: 760 000 м2.
    • в т.ч. житла: 322 000 м2
    • Громадських функцій: 155 000 м2
    • Соціальної інфраструктури: 35 000м2
    • паркінгів: 132 000 м2
    • Загальна кількість машиномісць: 5300 шт.
    • Загальна кількість місць у садках: 580 чол., у школах – 1000 чол.
    • ПРОЕКТ: 2023

Головним завданням для міста в умовах війни є збереження і повернення головного ресурсу міста – його жителів. В рамках нашої професійної компетенції є покращення просторових характеристик міста. Ми вважаємо, що Концепція просторового розвитку Дніпра – може стати дієвим засобом покращення якості життя містян. Для її розробки необхідне залучення багатьох спеціалістів, як місцевих так і іноземних. Тож спочатку ми вирішили спробувати апробувати ці принципи на конкретній ділянці.

Дана робота є спробою втілення принципів європейського розвитку міст на локальній ділянці. А також створення інструменту взаємодії влади і бізнесу в рамках комплексного підходу освоєння території.

Робота створена за ініціативою Головного Архітектурно Планувального Управління департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради.

Маючи на меті два основних завдання – покращення якості життя і сталий розвиток міста (здатність адаптуватись до різних змін- екологічних, економічних і ін.) ми виокремили основні стратегії перетворення як то компакність міста, ущільнення вулично-дорожньої мережі, збалансування системи транспорту, безперервність зелених громадських просторів, розумне використання природних ресурсів, різноманіття типологійжитла, співмасштабність людині, багатофункціональність, ідентичність. Ідеальним майданчиком для впровадження даних принципів є Мануйлівський житловий район, його пустуюча намивна ділянка.

Ділянка знаходиться в центральній частині міста на Лівому березі. Має гарне сполучення з діловим центром міста на правому березі. На півдні межує з головною артерією міста –річкою Дніпро.

Місто у різні часи поверталось до розгляду варіантів освоєння цієї ділянки.

Жодна з пропозицій не була реальним інструментом для розуміння етапності освоєння.

Прибережна частина території, що розглядається, планується як парк загальноміського значення, що сполучається з проспектом перпендикулярними бульварами. Проектом передбачається сполучення прибережного парку з островом напроти.

Утворені великі кластери поділяються вулично-дорожньою мережею на більш дрібні кластери, що є спів розмірними до європейських кварталів.

Наступним кроком стало розміщення соціальної інфраструктури (дитячих садків, шкіл).

Таким чином утворився новий мікрорайон, який покликаний бути локомотивом для розвитку всього району.

Головною принадою нового мікрорайону є бульвари з каналами. Це історична втрачена водна принада, що повертається до містян. Водоймища виконують не тільки естетичну функцію, а й інженерно слугують дренажною системою для запобігання підтоплення прилеглих територій.

Проектом передбачаються вбудовані громадські функції в перші поверхи.

Логіка функціональної схеми забудови базується на постановці громадських будівель змішаного використання вздовж проспекту. Вздовж прибережного парку – розважальні функції, всередині житлових груп – дитячі садки і школи.

Робота була презентована містом на міжнародній конференції reBuildUkraine у Варшаві — платформі для залучення зовнішнього фінансування з метою відбудови України.

Також проект розглядається в програмі допомоги Кельна місту Дніпру в рамках підписаного меморандуму про дружбу і співробітництво.

Попередній перегляд